Een hackaton tegen fake news

#FokFake! IT van algemeen nut.

De situatie vandaag

Uit onderzoek van Arteveldehogeschool (2018)  bleek dat Sociale media voor 77% van de jongeren een belangrijke nieuwsbron zijn. Tegelijk circuleert Fake News net op deze platformen. Het belang om jongeren zowel te informeren alsook oplossingen te ontwikkelen dat hen helpt om nepnieuws te ontmaskeren, is dus groot. De jongeren van vandaag vormen immers de toekomst.

In #FokFake gaan Xplorers samen met jongeren aan de slag om innovatie in te zetten om hen weerbaarder te maken tegen opzettelijk misleidende informatie.

 • The Clash 8/02/2021 >> We gaan van start met een talkshow en bekijken wat nodige oplossingen zijn.
  Schrijf je nu in! 

   

 • The Hack 10/02/2021 >> Hackathon >> Samen naar oplossingen voor een #real2021
 • The Sparkle 12/02/2021 >> Voorstelling van de Hacks en een voting voor de beste #fokfake oplossing.

De kennisbijdrage van Xplore Group tijdens deze hackathon tegen nepnieuws

Bepalen welke informatie betrouwbaar is, blijkt dus geen evidentie meer. Graag zetten we tijdens deze hackathon onze daadkracht in, en doelen we op relevante prototypes.

We sturen mankracht met expertise in

 • Het ontwikkelen van applicaties en software
 • Algoritmewijsheid
 • Brede en diepe kennis van verschillende technologieën
 • Functionele analyse
 • Data Science
 • AI
 • Machine learning
 • Big Data

#FokFake een samenwerking tussen

Raccoons (Xplore Group)

Raccoons zal nieuwe technologieën inzetten in de strijd tegen Fake News. Met een 40tal experten in digitale transformatie zorgt Raccoons voor innovatieve oplossingen.

 

VRT Innovation
Voor futureproof media.

 

Artevelde-Hogeschool
Docenten en studenten Journalistiek slaan de handen in elkaar om jongeren te helpen om Fake News te herkennen. Jongeren ‘empoweren’ en hen motiveren kritisch om te gaan met (online) informatie, staan centraal.

Recent nepnieuws uit de IT-wereld

 1. Het signaal van de 5G-zendmasten zou effect hebben op de verspreiding van het coronavirus. Vele stralingsexperten hebben dit ontkracht.

 2. Er ging ook een theorie rond dat Bill Gates tracking chips in de vaccins plaatste. Deze chips zouden in contact staan met het 5G-netwerk. Deze theorie is onwaar.

 3. Recentere berichten op sociale media vertellen dat Gates voorstander is van een onzichtbare tatoeage voor kinderen die toont welke vaccins ze al hebben gehad. Deze berichten zijn onwaar.

Sociale media grepen in

Sociale media en Fake News gaan hand in hand. Toch kwam er verzet. Facebook creëerde bijvoorbeeld een handleiding om Fake News te kunnen herkennen, en zegt nepnieuws ook zo veel mogelijk te monitoren en verwijderen. Twitter introduceerde een functionaliteit waarbij desinformatieve berichten ‘geflagged’ worden.

De toekomst

Ervanuitgaand dat de creatie van Fake News blijvend is, vinden we het belangrijk ons steentje bij te dragen in de ontwikkeling van relevante oplossingen. Daar dat digitalisering, algoritmen en AI een faciliterende en versnellende factor zijn voor uitdagingen zoals Fake News, gebruiken wij deze als instrumenten om een set aan oplossingen en counter moves te compileren.

 

We kijken alvast uit naar de hackathon en zijn benieuwd naar de resultaten. Jij ook?

 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief of informatie op onze sociale kanalen.

Auteur: Raccoons, 26 jan 2021