IBM Think 2018: een blik op de toekomst

What happens in Vegas, stays in Vegas? Niet dit keer. Voor het eerst bracht IBM al zijn expertisedomeinen samen op één conferentie: IBM Think 2018 in Las Vegas. Daar mocht Integration Designers uiteraard niet op ontbreken.

Het programma was op zijn minst indrukwekkend te noemen. Er was keuze uit liefst 2768 sessies rond een brede waaier aan onderwerpen: van cloud, customer engagement, data en analytics, tot human resources, IoT, security en Watson. Aangezien we ons bij Integration Designers sterk focussen op IBM Integration, waren we vooral geïnteresseerd in de updates over IBM DataPower, IBM API Connect, IBM Integration Bus en IBM MQ. De eerste dag van de conferentie volgden we sessies over IBM App Connect Enterprise en IBM DataPower, een overzicht van het IBM Integration portfolio en een sessie rond connectiviteit met SalesForce. Met name die laatste presentatie bleek interessant voor één van onze klanten. Een afspraak daarover is intussen al geregeld.

Slim als aapjes

De keynote van Ginni Rometty maakte meteen duidelijk dat IBM verder blijft focussen op (hybride) cloud en AI. Drie klanten vervoegden de CEO van IBM op het podium. Ze vertelden hoe digitale transformatie hun business verandert en hoe IBM hen helpt doorheen dat traject. Later die dag kreeg ik de kans om één van mijn helden te ontmoeten: Dr. Michio Kaku. Hij vertelde over zijn toekomstvisie en over de technologische trends die eraan komen. Volgens Kaku moeten we nog wachten tot het einde van deze eeuw voor we robots zullen zien met de intelligentie van een aap. AI boekt vooruitgang, maar dat gebeurt niet zo snel als sommigen hopen – of vrezen. Kaku is er alvast van overtuigd dat mens en machine in de komende decennia nauwer zullen samenwerken, en dat de mens daar voordeel uit zal halen.

 

In een sessie over Digital Business Automation legde IBM uit hoe Robotic Process Automation, BPM en Case Management bedrijven zullen helpen bij de automatisering van hun processen. Samen met de collega’s van RoboRana bekijken wij alvast welke mogelijkheden die oplossing biedt voor de Belgische markt.

Grondige discussie

Op de laatste dag van de conferentie kregen mijn collega Jef en ikzelf de kans om face-to-face een gesprek te voeren met Ben Thompson, Chief Architect voor IBM App Connect Enterprise (het vroegere IBM Integration Bus). De sessie zou oorspronkelijk 45 minuten duren, maar uiteindelijk praatten we bijna anderhalf uur. We waren goed voorbereid en hadden een heuse vragenlijst meegebracht. Ben beantwoordde al onze vragen, open en gepassioneerd. Er kwamen heel uiteenlopende topics aan bod: lightweight integratie, mapping technologieën, deployment modellen, best practices, nieuwe ontwikkelingen en de features die volgens ons nog ontbreken. Het leidde tot een heel boeiend gesprek.

Wanneer we terugkijken op de conferentie, loonde het zeker de moeite om naar Las Vegas te reizen. We kregen er een zicht op de nieuwste ontwikkelingen en leerden heel wat bij uit de gepresenteerde klantenverhalen. Het is duidelijk dat IBM verder blijft focussen op cloud en AI. Binnen het portfolio van IBM Integration staan er heel wat nieuwe releases op stapel. ACE v11 (de nieuwe IIB-versie) en APIC 2018.1 zijn de twee belangrijkste oplossingen om naar uit te kijken. Die releases leggen de lat weer wat hoger voor de concurrentie en beloven extra waarde voor de klanten.

Integration Designers: een unieke combinatie van expertise rond integratie, de oplossingen van IBM en onze creativiteit en innovatie. Integration Designers behoort tot de Xplore Group.

Auteur: Dirk Maes, 11 may 2018