Shopping Tomorrow

Xplore Group, voorzitter en initiatiefnemer van expertgroep Marketplaces 2020 – starting your own platform binnen ShoppingTomorrow, hét kennisnetwerk voor digital commerce in Nederland.

Inleiding

ShoppingTomorrow is een initiatief dat zich richt op het samenbrengen van (+300) e-commerce professionals in een exclusief en actief netwerk, met als doel inzichten te verschaffen voor de branche. Jaarlijks doen verschillende expertgroepen onderzoek naar een hot topic in de e-commerce of digitale handelsmarkt. Dit jaar is Xplore Group voorzitter en initiatiefnemer van expertgroep Marketplaces 2020.

Visual-xplore-e-commerce
Deze 21-koppige expertgroep onderzoekt welke afwegingen en beslissingen gemaakt moeten worden bij het opstarten van een eigen marketplace.

Waarom Xplore Group & expertgroep Marketplaces 2020 – starting your own platform

Zowel voor fabrikanten, detailhandelaren als groothandelaren, is het zeer belangrijk om te weten waar de wereld van marketplaces naartoe gaat. Wint deze in gebruikers, zijn er belangrijke ontwikkelingen, nieuwe functionaliteiten of leveranciers…?

 

Deze kennis wordt verzameld door marktoplaats deskundigen zoals Xplore Group.

 

Jarenlang kan je rekenen op de diensten van Xplore Group, zodat je bedrijf succesvol kan blijven concurreren, snel kan inspelen op de verwachtingen van de klant en schaalbaar kan zijn en blijven. Daarnaast is Xplore Group een betrouwbare partner om een marketplace te ontwikkelen met behulp van de toonaangevende Mirakl software.

 

We delen graag onze kennis en best practices die we in de loop der jaren hebben opgedaan, onder meer via deze expertgroep.

De kernwaarde van expertgroep Marketplaces 2020 – starting your own platform

Ons doel is om een duidelijk antwoord te geven op de vraag waarom het nu (of niet) dé tijd is om een marktplaats op te zetten, uit te leggen hoe te beslissen of het slim is om een marketplace te beginnen – hoe het werkt en hoe je kopers en verkopers kan aantrekken.

 

Om genoeg perspectief te bieden, onderzoeken we steeds vanuit verschillende invalshoeken. Zo kijken we naar product-, maar ook servicegerichte platformen – zetten we ons in de plaats van verkoper én inkoper – op zowel de B2B-, alsook B2C markt.

 

Per onderzoeksjaar komt deze groep 5 keer samen om nieuwe bevindingen en ontwikkelingen te bespreken. Conclusies worden verzameld en verwerkt tot een gedetailleerd whitepaper dat bedrijfsleiders strategisch advies en inzicht biedt over waarom, wanneer en hoe deel te nemen aan platformeconomie.

Uit het ‘Marketplaces 2020 – starting your own platform’ leven gegrepen:

We maken allemaal gebruik van succesverhalen van de platformeconomie. Je bestelt al eens iets op Bol.com of Zalando, boekt een overnachting op AirBnB, maakt gebruik van Uber… Stuk voor stuk voorbeelden van e-commerce marketplaces die op korte tijd uitgroeiden tot kanjers op de markt. Wij onderzoeken vandaag welke opzet nodig is om uit te groeien tot de volgende marketplacegigant.

 

Volgende onderwerpen en vragen staan op ons onderzoeksprogramma

 

1.    Strategie om een e-commerce marketplace op te starten.

 • Randvoorwaarden voor platforms
 • Waarde voor klanten, leveranciers en operators
 • Versterken van eigen merk
 • Kanaalconflicten

 

2.    Hoe zet je zelf een e-commerce marktplaats op?

 • Technologie
 • Logistiek
 • Juridische aspecten

 

3.    Hoe krijg je verkopers en klanten op je platform?

 • De match vinden tussen vraag en aanbod
 • Het aantrekken van klanten
 • Het aantrekken van verkopers
 • Welke bijkomende services zijn nodig

 

 

Goed nieuws! Onze bevindingen worden ook uitgebreid besproken tijdens het e-commerce event:

 

 

Aan het twijfelen over de rol die jouw bedrijf kan vervullen binnen de platformeconomie? Hulp nodig bij het bouwen van zo een e-commerce marketplace? Zit je met andere specifieke vragen? Niels Jaspers, marktplaats expert van Xplore Group, helpt jou met plezier verder. Aarzel zeker niet hem een mailtje te sturen!

Auteur: Niels Jaspers, 25 sept 2020

Graag leer ik meer over de platform revolution!