Progressive Web App

Een Progressive Web App (PWA) is in principe een website met de beste kenmerken van native mobile apps, waardoor het lijkt op een mobiele app. Het maakt gebruik van het volledige scherm en werkt op alle browsers, ongeacht jouw persoonlijke voorkeur. Het is een perfect alternatief voor mobile apps en geeft een website de look and feel van een app via de browser.

Waarom een progressive web app overwegen?

Er zijn momenteel veel meer mobiele gebruikers dan enkele jaren geleden, waardoor de populariteit van de kleinere schermen toeneemt. Steeds vaker bezoeken mensen een website via een mobiele browser. Met een PWA kunnen bezoekers van een website genieten van een feilloze en snelle gebruikservaring.

 

Lees verder en ontdek de voordelen van een Progressive Web App:

application error illustration
 • Offline
  Gebruikers kunnen een PWA downloaden en opslaan op hun thuisscherm. Ze kunnen deze app dan gebruiken ongeacht of ze online zijn of zonder wifiverbinding zitten. Gebruikers installeren simpelweg jouw app op iOS, Android, Windows en meer. Een tussenstap zoals een app store bezoeken hoeft zelfs niet eens!
 • Consistentie in User Experience
  Een Progressive Web App biedt exact dezelfde ervaring en design op alle soorten toestellen. Je moet je minder zorgen maken over de shopping experience over verschillende devices heen of over de UX bij elk type toestel. Hierdoor hoeft er geen onderscheid gemaakt te worden tussen mobiel, desktop of tablet bij A/B-testen. Je minder zorgen maken over de shopping experience over verschillende devices heen of over de UX bij elk type toestel.
 • Verbeterde snelheid
  Een Progressive Web Application is belangrijk voor de SEO omdat het je website razendsnel maakt. Hierdoor kunnen bezoekers niet alleen sneller navigeren, maar ook vlot bestellen via de webshop, wat dus een hoger conversiepercentage betekent. 
 • SEO-vriendelijk
  Je moet je geen zorgen maken om SEO (Search Engine Optimization). Een PWA wordt net zoals normale websites gevonden en gecrawled door zoekmachines. Daarnaast verbetert deze progressive web app ook de Google Page speed score, waardoor je website/app hoger worden gerangschikt in de zoekresultaten van Google.
 • Goedkoper dan apps
  Een app publiceren is met een PWA ook goedkoper en eenvoudig. Je hoeft de app niet apart te ontwikkelen voor iOS of Android. Je kan jouw PWA ook rechtstreeks publiceren in de Google Play Store. De goedkeuringsprocedure van de App Store moet je ook niet persé doorlopen. Je moet geen commissies meer afstaan voor e-commerce verkopen. Verwacht dus vrijheid en platform onafhankelijkheid met een PWA. 
 • Push notifications
  Een PWA kan, net zoals een app uit de Google Play Store of Apple App Store, push notifications sturen naar gebruikers. Dit zorgt meteen voor meer engagement en awareness bij al je gebruikers.

Zijn er dan geen nadelen aan een progressive web app?

Het traject om een PWA te installeren op een Apple toestel is iets ingewikkelder dan bij een Android toestel. Apple is namelijk nog niet gehaast om, zoals Google, PWA’s te ondersteunen vanuit de App Store, maar er is stilaan vooruitgang. 

Om een PWA te installeren op een iPhone moet je deze installeren via Safari, helaas kan dit niet via andere third party mobile browsers zoals Chrome. Om deze nadien, net zoals een app uit de App Store, op je home screen te krijgen moet je op ‘Share’ klikken en de optie ‘Add to home screen’ kiezen.  Eens dit is gebeurd kan je jezelf aanmelden voor push notifications.

Auteur: Phpro en AppFoundry