Composable reikt je alle bouwstenen aan om een uitwisselbare, integreerbare en flexibele software architectuur op te zetten.

Wat is composable

Composable betekent – zoals de naam al aangeeft –een modulaire architectuur van softwarecomponenten. De componenten zijn onafhankelijk ontwikkeld en kan je eenvoudig combineren. Zo creëer je met verschillende bouwstenen een complexe applicatie, zonder dat je een Suite-oplossing nodig hebt.  Dit klinkt heel aantrekkelijk, maar hoe start je aan een Composable architectuur voor jouw onderneming? De eerste stap is een Composable blueprint maken. Daarbij breng je de specifieke behoeften van jouw business in kaart en kijk je welke functionaliteiten daarvoor nodig zijn.

“A plea for evolution over revolution”

Suite vs composable vs the perfect combination

Wanneer we Suites met een Composable oplossing vergelijken, bestaat er geen beste keuze tussen beiden. Afhankelijk van de specifieke behoeften van jouw onderneming kies je best voor de ene, de andere of een combinatie van beide oplossingen.  Een Suite-oplossing heeft zeker voordelen. Het geeft een naadloze integratie tussen de verscheidene applicaties van jouw softwarepakket waardoor je die eenvoudig centraal beheert. Aan de andere kant heb je vaak overbodige functies voor jouw onderneming, een vendor lock-in en een beperkte keuzevrijheid bij functionaliteiten. Eén van de grote troeven van een Composable-oplossing, is de flexibiliteit ervan. Je selecteert de functionaliteiten afhankelijk van de behoeften voor jouw e-commerce. Doordat je enkel betaalt voor wat je nodig hebt, is het een budgetvriendelijke oplossing. Plus, je bent niet meer afhankelijk van leveranciers.

Vaak is het ook een goede keuze om beide systemen te combineren. Het valt niet altijd mee om softwaresystemen binnen een onderneming te wijzigen. Vaak is de originele software-oplossing als fundament gebruikt om ontzettend veel toepassingen op te bouwen. Dat fundament kan – en mag – je niet zomaar wegnemen. Je kan er wel Composable-functionaliteiten aan vast hangen, zodat je stuk voor stuk de originele software-oplossing kan uitfaseren.

Composable

Suite

Composable + suite

Begrijp jouw fundamenten voor je verder bouwt aan de architectuur

Een ‘foundationsfirst’ benadering is de sleutel tot een succesvolle softwarearchitectuur. Je moet eerst goed (de kwetsbaarheden van) jouw ecosysteem begrijpen, voordat je kan starten met optimaliseren.  

Enkele cruciale vragen moet je eerst beantwoorden. Wat gebeurt er als ik het ERP-systeem vervang? Wat is er oorspronkelijk ontwikkeld? Welke componenten zijn erop gebouwd? Wie kent de codebasis nog? Is de code up-to-date? Hoeveel afhankelijkheden kent jouw systeem? Hoe agile is jouw onderneming?  

Het is geen eenvoudige opgave om de fundamenten van jouw systemen in kaart te brengen, maar een noodzakelijke oefening als je wil dat jouw architectuur mee evolueert met jouw onderneming. En een evolutie is het zeker: je maakt jouw systemen future-proof, doordat je ze mee met jouw businessbehoeften laat groeien.

Composable blueprint

Leer het potentieel en de toekomstige mogelijkheden van jouw systemen kennen met een Composable blueprint. We kijken daarbij eerst wat jouw bedrijfsdoelstellingen zijn, voor we een optimale oplossing aanraden. Misschien is een Suite-oplossing al voldoende voor jouw onderneming, maar wie weet ben je beter af met modulaire componenten. Een degelijke analyse is onmisbaar om jouw systemen te optimaliseren.

We kunnen ook starten met jouw Agile Maturity score te berekenen.Daarmee evalueren we hoe agile jouw onderneming al werkt. We brengen de sterke en zwakke punten van jouw business in kaart. Daarna geven we advies hoe jouw onderneming transformeert en wendbaarder maakt naar de toekomst toe. 

Enkele van onze klanten

Gerelateerde cases

Client Huisman

Een innovatief digitaal klantportaal voor Huisman

Client Roularta Media Group

Een gestroomlijnde e-commerce omgeving voor Roularta

Neem contact op

Is composable iets voor jou?

Onze Xplorers helpen je graag op weg!