Optimaliseer jouw contentbeheer met een headless CMS

Wat is Headless?

Een headless CMS is een krachtige tool voor het beheren van jouw content op een flexibele en efficiënte manier. In tegenstelling tot traditionele Content Management Systemen werkt een headless CMS onafhankelijk van de frontend. Dit betekent dat je jouw content op één plaats kan beheren en die naar elk gewenst kanaal kan pushen – of het nu een website, een mobiele app, webshop, kiosk of een ander soort platform is. Met andere woorden: headless is the way to go bij een omni-channel aanpak.

Waarom kiezen voor headless?

In de huidige digitale wereld is het belangrijk om jouw content snel en efficiënt te verspreiden over verschillende kanalen en apparaten. Met een headless CMS beheer je jouw content op één centrale plaats. Zo bied je gemakkelijker een consistente merkervaring met overal dezelfde informatie. Bovendien biedt een headless CMS meer flexibiliteit bij het ontwerpen van de gebruikerservaring, aangezien de frontend losstaat van het content systeem.

Verschillende lagen

Bij een headless CMS wordt de contentlaag (de ‘backend’) losgekoppeld van de presentatielaag (de ‘frontend’). Dit betekent dat je jouw content op één plaats beheert en die daarna naar elk gewenst platform pusht. De content wordt via API’s naar de verschillende frontends gestuurd, waar het vervolgens wordt gepresenteerd aan de gebruiker.

Voordelen van headless

  • Alle content voor verschillende kanalen in één gecentraliseerde omgeving
 
  • Meer creatieve vrijheid in de frontend
 
  • Efficiënter om te koppelen met externe software
 
  • Vaak zijn goed opgezette headless websites sneller en performanter
 
  • Toekomstgericht: wanneer je verandert van CMS of een nieuw platform wil introduceren, kan dit zonder al te ingrijpende veranderingen

Headless of traditioneel?

Een headless CMS is zeker niet voor ieder bedrijf een must, maar voor sommigen kan het zéker interessant zijn. Bijvoorbeeld wanneer je verschillende platformen van dezelfde informatie moet voorzien of een website hebt waarbij er in de frontend niet te veel beperkingen mogen zijn. 

Onze Xplorers bekijken graag of dit voor jouw onderneming een interessante piste kan zijn of net niet.

Enkele van onze klanten

Gerelateerde cases

Client X²O

Een efficiënte website voor X²O 

Client Bel&Bo

Een futureproof en omnichannel website voor Bel&Bo

Neem contact op

Bekijk je graag jouw CMS opties?

Onze Xplorers tonen je de mogelijkheden.