6 verschillende muziek apps met 1 doel: alle favoriete zenders dichtbij in een handomdraai

De VRT denkt aan de mobiele luisteraar. Dankzij een reeks nieuwe apps heeft die luisteraar altijd zijn favoriete zenders en radioprogramma’s bij de hand. Xplore Group ontwikkelde voor de VRT zes radioapps in nauwelijks vier maanden tijd.

De Vlaamse openbare omroep VRT versterkt zijn online aanwezigheid. Het was dan ook een logische stap om voor de luisteraars van de radionetten een reeks mobiele apps te ontwikkelen die hen altijd en overal interactieve beleving zouden bieden. Voor de VRT was het belangrijk om het Radioplus-platform mobile first te maken.

 

Experts in mobiele technologie van Xplore Group en het Digitaal Productiecentrum van de VRT vormden twee teams: één voor iOS, één voor Android. Ze ontwikkelden voor elk mobiel platform één enkele codebase, samen met een theme engine die elke app daarna zijn eigen, specifieke stijl bezorgde. In amper vier maanden leverden de teams apps op voor Radioplus, Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara.

 

Zodra een nieuwe functie is ontwikkeld en getest, volgt de release van een nieuwe versie van iedere app. Die korte releasecyclus laat toe snel nieuwe features toe te voegen, zoals on-demand playlists, verkeersinformatie, berichten van de luisteraars, enzovoort. Tijdens het traject lag de nadruk op Test Driven Delopment (continue integratie, automatische testen) en Quality Assurance, wat resulteerde in apps met een betrouwbaarheid van 99,5%.

screenshot mobile view radioplus

Cijfers

  • 6.000 actieve gebruikers per dag
  • 65.000 actieve gebruikers per maand
  • 105.000 installaties
  • 99,5% stabiel

Xploration

De VRT wilde een interactieve mobiele app voor elk van de radionetten, beschikbaar op zowel iOS als Android.

Onze oplossing

Radioplus is het mobile first platform voor de radioluisteraar. Het platform is gebouwd op één codebase. Sinds de oorspronkelijke release komen er voortdurend nieuwe features bij.

Integratie

  • Functional Reactive Programming
  • Test Driven Development
  • Continuous Delivery
  • iOS frameworks: Reliant Dependency Injection, Reactive Cocoa, AFNetworking, AVFoundation
  • Android frameworks: Dagger, Mosby, Picasso, Butterknife, Exoplayer
  • Integration with mobile middleware layer (websockets via socket.io) on top of legacy backend Livestreams supported by HLS

Resultaat

Xplore Group en de VRT ontwikkelden een suite van zes radioapps met elk hun eigen stijl, voor zowel iOS als Android. Het aantal features van de apps blijft groeien.

“De aanpak van Xplore Group stoelde op één enkele codebase, als fundament voor de release van verschillende apps met elk hun eigen stijl. Elke app is ontwikkeld voor een specifiek mobiel platform, is bijzonder stabiel en garandeert zo een optimale beleving.”