Kinesitherapie naar een hoger niveau

Xplore Group ontwikkelde een robot waarmee een kinesist efficiënter en nauwkeuriger het stappatroon van een patiënt opvolgt. Tegelijk is de kinesist niet langer afhankelijk van een klassieke, vaste opstelling.

De robot deed dienst tijdens een testproject in woonzorgcentrum Edouard Remy in Leuven. De monitoring van de gezondheid van de bewoners gebeurt er onder meer via de analyse van hun stappatroon. Om het stappatroon van een bewoner te analyseren, maakte de kinesist van het centrum tot voor kort gebruik van een vaste opstelling met een statische camera.

 

Xplore Group bedacht een mobiele robot die het stappatroon van de bewoner om het even waar kan registreren. Daardoor is de kinesist niet langer afhankelijk van de vaste opstelling. Tegelijk levert de robot een accuratere observatie van hoe de bewoners zich bewegen in een reële context, in plaats van in een proefomgeving.

 

De oplossing combineert diverse bestaande componenten: een stofzuigerrobot vormt de basis, aangevuld met een kinect-camera en software voor het vermijden van obstakels. De software die de beelden analyseert, ontwikkelde Xplore Group zelf. De geboden resultaten laten de kinesist toe de bewoners beter en meer gericht op te volgen.

Xploration

Xplore Group zocht een oplossing om efficiënt iemands stappatroon te analyseren.

Onze oplossing

Xplore Group bouwde een robot die instaat voor een accurate registratie en analyse van het stappatroon.

Integratie

  • Robot OS
  • Kinect camera
  • Obstacle avoidance software
  • Python    

Resultaat

De kinesist is niet afhankelijk van een vaste opstelling en kan de robot op eender welke locatie inzetten. De monitoring van het stappatroon gebeurt binnen de reële leefomgeving van de gevolgde personen.