Xplore Group versterkt mobiele beleving met de sporza voetbalapp

Club Brugge KV? RSC Anderlecht? FC Barcelona? Liverpool?

Met de Sporza Voetbalapp kennen de fans als eerste de scores uit de nationale en internationale competities. Voetbalfans gebruiken de app om live wedstrijden te volgen. Ze ontvangen berichten met updates en nieuwtjes, krijgen toegang tot statististieken, kunnen livestreams volgen, enzovoort. Xplore Group en de VRT ontwikkelden de app in amper zes maanden tijd.

Sporza is het sportkanaal van de Vlaamse publieke omroep VRT. Marktonderzoek leerde Sporza dat er een groeiende behoefte bestaat aan gespecialiseerde, sportgerelateerde mobiele apps. De VRT besliste om een eerste test te doen met een mobiele app voor voetbalfans: de Sporza Voetbalapp.

 

Experts in mobiele technologie van Xplore Group en het Digitaal Productiecentrum van de VRT vormden twee teams: één voor iOS, één voor Android. Xplore Group en de VRT stelden eerst het raamwerk op voor een app met basisfunctionaliteit, zoals toegang tot speelkalenders, rankings, favoriete teams en berichten over wedstrijden. In zes maanden tijd ontwikkelden de teams een eerste versie van de app voor iOS en Android.

 

Na het onmiddellijke succes van de app besliste Sporza om meer functies toe te voegen. Telkens de ontwikkeling en testen van een bijkomende feature klaar zijn, verschijnt er een nieuwe versie van de app. Een mooi voorbeeld was de speciale versie van de app die beschikbaar was naar aanleiding van het EK 2016, met extra functies rond onder meer live streaming, de samenstelling van de teams en statistieken. Bij elk ontwikkelingstraject ligt de nadruk steevast op Test Driven Development (continue integratie, automatische testen) en Quality Assurance, wat resulteert in apps met een betrouwbaarheid van 99,5%.

Cijfers

  • Tot 135.000 gelijktijdige gebruikers
  • 290.000 installaties
  • 99,5% stabiel

Xploration

Sporza wilde een interactieve mobiele app voor voetbalfans, zowel op iOS als op Android.

Onze oplossing

De Sporza Voetbalapp is de mobiele app voor voetbalfans van de VRT. De app is beschikbaar voor iOS en Android. Sinds de oorspronkelijke release komen er voortdurend nieuwe features bij.

Integratie

  • Functional Reactive Programming
  • Test Driven Development
  • Continuous Delivery
  • iOS frameworks: Reliant Dependency Injection, Reactive Cocoa, AFNetworking, JWPlayer
  • Android frameworks: RXJava, Retrofit, Dagger, Picasso, Butterknife, JWPlayer
  • Integration with a mobile middleware layer on top of a sports database

Resultaat

Xplore Group en de VRT realiseerden een spannende, interactieve beleving voor voetbalfans op iOS en Android. Het aantal features van de Sporza Voetbalapp blijft groeien.

“Experten van Xplore Group op het vlak van gebruikerservaring hebben de behoeften en verwachtingen van de doelgroep in kaart gebracht. Die bevindingen hebben ze vertaald in wireframes en designs die als input fungeerden bij de ontwikkeling. Xplore Group ging tijdens het project uit van een Kanban-benadering, in nauwe samenwerking met het team van Sporza.”