Werk zoeken wordt kinderspel met Big Data

Een specifieke bijscholing kan de kans op werk in één klap sterk vergroten. Welke kans je hebt om als werkzoekende werk te vinden – en hoe lang dat zal duren – voorspelt de VDAB met een big data-toepassing van Xplore Group. Dat laat toe een meer gepersonaliseerde begeleiding te voorzien.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) is een Vlaamse overheidsdienst die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samenbrengt. De dienst ondersteunt de werkzoekenden en begeleidt hen in de zoektocht naar werk.

 

Om de werkzoekenden tijdens hun customer journey zo goed mogelijk te ondersteunen, zet de VDAB voluit in op technologische innovatie. Samen met Xplore Group heeft de VDAB een data lake opgezet. De doelstelling: alle beschikbare data uit de organisatie samenbrengen en ontsluiten – en daar nieuwe diensten op bouwen.

 

Eén van de toepassingen hanteert het concept van churn prediction. De analyse van historische data heeft een lijst met vierhonderd variabelen opgeleverd. Aan de hand van de scores op die kenmerken voorspelt de applicatie welke kans iemand heeft om werk te vinden, hoe lang dat traject zal duren en welke aanbevelingen de kans vergroten en het traject verkorten. Het inzicht dat de toepassing oplevert, laat de VDAB toe om de werkzoekenden in de toekomst heel gericht te begeleiden.

girl looking for a job on the web

Xploration

De VDAB zocht een oplossing om uit de analyse van big data inzicht te halen dat de begeleiding en ondersteuning van werkzoekenden verbetert.

Onze oplossing

Xplore Group bouwde een data lake en analyseerde de beschikbare data. Het leverde een toepassing op die voorspelt hoe lang het duurt voor iemand werk vindt.

Integratie

  • Hadoop
  • Apache Spark
  • R
  • RStudio
  • Python

Resultaat

Via Xplore Group beschikt de VDAB over een data lake dat data samenbrengt, ontsluit en beschikbaar stelt als grondstof voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Een eerste concrete toepassing voorspelt het traject dat een werkzoekende voor de boeg heeft, wat toelaat er een gepersonaliseerde begeleiding op te enten.