Werk zoeken wordt kinderspel met Big Data

Een specifieke bijscholing kan de kans op werk aanzienlijk vergroten. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) maakt gebruik van een Big Datatoepassing van Xplore Group om de kans op werk en de duur van de zoektocht te voorspellen en zo gepersonaliseerde begeleiding te bieden aan werkzoekenden.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) is een Vlaamse overheidsdienst die zich richt op het samenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en het ondersteunen van werkzoekenden bij hun zoektocht naar werk.

 

Om de werkzoekenden tijdens hun customer journey zo goed mogelijk te ondersteunen, zet de VDAB sterk in op technologische innovatie. In samenwerking met Xplore Group heeft de VDAB een data lake opgezet om alle beschikbare data uit de organisatie samen te brengen en nieuwe diensten te ontwikkelen.

 

Eén van de toepassingen is de churn prediction. Door het analyseren van historische data heeft de toepassing een lijst met vierhonderd variabelen opgeleverd. Aan de hand van scores op die kenmerken kan de applicatie voorspellen wat de kans is voor een werkzoekende om werk te vinden, hoe lang dat zoektraject zal duren en welke aanbevelingen kunnen bijdragen tot het verkorten van het traject. Het inzicht die deze toepassing oplevert, laat de VDAB toe om de werkzoekenden in de toekomst heel gericht te kunnen begeleiden.

girl looking for a job on the web

Xploration

De VDAB zocht een oplossing om uit de analyse van big data inzichten te kunnen halen die de begeleiding en ondersteuning van werkzoekenden verbeteren.

Onze oplossing

Xplore Group bouwde een data lake en analyseerde de beschikbare data. Dit leverde een toepassing op die kan voorspellen hoe lang het zal duren voor iemand werk vindt.

Integratie

  • Hadoop
  • Apache Spark
  • R
  • RStudio
  • Python

Resultaat

Via Xplore Group beschikt de VDAB over een data lake dat data samenbrengt, ontsluit en beschikbaar stelt als basis voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Een eerste concrete toepassing voorspelt het traject dat een werkzoekende voor de boeg heeft. Hierdoor kan een meer gepersonaliseerde begeleiding aangeboden worden.