Waarom goede projectdocumentatie geen bijzaak is

Als projectmanager zijn strakke deadlines en hectische schema’s geen onbekend terrein. Een onderdeel dat echter vaak wordt verwaarloosd in deze drukte is projectdocumentatie. Bij Xplore Group weten we dat gedegen documentatie niet slechts een detail is, maar het geheime ingrediënt voor het redden van projecten, het verbeteren van communicatie en het garanderen van succesvolle uitkomsten.

Waarom is projectdocumentatie noodzakelijk?

Het opstarten van een project zonder gedegen documentatie is iets dat we allemaal hebben ervaren, en het resulteert onvermijdelijk in teamverwarring over doelstellingen, vereisten en strategieën. Een goed gestructureerde documentatie zorgt voor:

 • Duidelijke Communicatie: Documentatie zorgt ervoor dat alle stakeholders synchroon zijn over vereisten, wijzigingen, risico’s en de status van het project.
 • Kennisoverdracht: Zonder bestaande documentatie is een nieuw project als een duik in het onbekende. Goede documentatie verkort de leercurve aanzienlijk.
 • Toekomstige Roadmaps: Door beslissingen tijdens het project goed te documenteren, wordt het gemakkelijker om later beslissingen te nemen en te verklaren waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt.
 • Risicobeperking: Een goed gedocumenteerd project helpt mogelijke problemen vroegtijdig te identificeren en maakt het mogelijk proactieve stappen te nemen om deze te mitigeren.

 

Best practices voor projectdocumentatie

Om ervoor te zorgen dat documentatie een verrijking en geen last wordt voor je project, zijn hier enkele best practices:

Planning en Voorbereiding

 • Start Vroeg: Kies vanaf dag één een stijl voor documentatie en blijf hierbij.
 • Benoem de Eigenaar: Voor elk segment van de documentatie moet een eigenaar worden aangewezen om de verantwoordelijkheid te nemen.

Structuur en Inhoud

 • Project Charter: Dit document legt de doelstellingen, scope, stakeholders en startpunten van het project vast en dient als zijn fundament.
 • Consistentie: Zorg voor een consistente stijl en frequentie bij het bijwerken van documentatie en statusrapporten.

Monitoring en Updates

 • Volg Wijzigingen: Elke wijziging, hoe klein ook, moet worden gelogd om achteraf te kunnen begrijpen waarom bepaalde beslissingen zijn genomen.
 • Versiebeheer: Dit is cruciaal om stakeholders op de hoogte te houden van wat klaar is en wat nog in behandeling is.

Vergaderingen en Communicatie

 • Vergaderverslagen: Deze moeten worden gedocumenteerd en zo snel mogelijk worden gedeeld om te zorgen voor afstemming binnen het team.
 • Testrichtlijnen: Maak heldere richtlijnen voor gebruikerstests om het acceptatieproces te versoepelen en de kwaliteit te waarborgen.

 

Conclusie

Projectdocumentatie is geen bijzaak; het is een essentieel onderdeel van elk succesvol project. Het zorgt voor duidelijke communicatie, maakt kennisoverdracht efficiënter, helpt bij toekomstige planning en beperkt risico’s. Daarom is het van cruciaal belang om het niet te negeren of op de lange baan te schuiven. Met de juiste aanpak en best practices kan documentatie een krachtig instrument zijn voor het ontgrendelen van het succes van je project.

Auteur: Evelyn Van Roey, Project Manager bij Xplore Group

Kan jij wat hulp gebruiken bij project management? Onze Xplorers weten raad!