Veel voorkomende misvattingen over cloud technologie: 5 mythes ontkracht

Cloud technologieën bieden heel wat voordelen en steeds meer bedrijven maken de overstap. Toch bestaan er nog veel misconcepties die mensen tegenhouden om over te stappen naar de Cloud. Onterecht vinden wij. We ontkrachten vijf van de meest voorkomende mythes.

Mythe 1 – De cloud is duurder dan een datacentrum 

Wanneer je de initiële prijs van een cloud oplossing vergelijkt met die van een datacenter, zal je voor de cloud inderdaad dieper in je buidel moeten tasten. Maar vergeet niet dat tijd ook geld kost. Wanneer je de total cost of ownership meerekent, zal je zien dat de cloud op het einde van de rit voordeliger uitkomt dan een onsite-oplossing. Daarnaast biedt de cloud je ook meer inzicht in jouw end-to-end. Deze transparantie helpt je om je oplossing te optimaliseren en kosten te besparen. Bovendien is het zeer complex om de werkelijke kost van je onsite-oplossing in detail te achterhalen.

Mythe 2 – De cloud is minder veilig

De meest gekende Cloud platform providers hebben zeer high-profile klanten, veiligheidsproblemen zijn voor hen dus een absolute no-go. Dat is goed nieuws voor jou want elke klant profiteert mee van deze rigoureuze veiligheidsmechanismen. 

Uiteraard heb je hier zelf ook een belangrijke rol in te spelen. Beveiliging en compliance zijn een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de platform provider en jouw organisatie.

Mythe 3 – De cloud platform provider heeft toegang tot al mijn data

Privacy en controle over jouw data is belangrijk, daarom bieden wij oplossingen aan waarmee je toegangscontrolepermissies kan configureren voor alle services die je ontwikkelt of implementeert in een Cloud omgeving. Zo kan je op je beide oren slapen wanneer het aankomt op de versleuteling en registratie van je gegevens.e

Mythe 4 – Ik zal vastzitten aan mijn cloud leverancier

Een samenwerking aangaan met een (nieuwe) leverancier vergt een groot engagement, maar biedt ook enorme flexibiliteit in diensten en oplossingen. Het is bovendien een stuk eenvoudiger om gegevens van de ene naar de andere Cloud te verplaatsen dan wanneer je dit moet doen tussen legacy-systemen.

Mythe 5 – Door de cloud verdwijnen heel wat IT-jobs

Het tegendeel is waar! Dankzij cloud technologieën kunnen IT-professionals net floreren. Wanneer bedrijven overstappen van on-premise diensten naar de cloud, verliezen de IT-beheerders niet automatisch hun baan. Zij kunnen net evolueren en een andere waardevolle rol innemen als adviseur en facilitator van technische oplossingen.

Cloudcomputing groeit razendsnel, met wel 17% per jaar en de verwachtingen zijn dat de sector tegen 2025 een omvang van 800 miljard zal hebben. Samen met deze groei zal de behoefte aan gekwalificeerde IT-professionals alleen maar toenemen.

Auteur: Cloudar