Veel voorkomende misvattingen over cloud technologie: 5 mythes ontkracht

Cloud technologieën bieden diverse voordelen waardoor bedrijven ook steeds meer de overstap maken. Toch bestaan er nog veel misconcepties die mensen tegenhouden om over te stappen naar de Cloud. In de artikel worden vijf veelvoorkomende mythes ontkracht.

Mythe 1 – De cloud is duurder dan een datacentrum 

Hoewel de initiële prijs van een cloud oplossing hoger kan zijn dan die van een datacenter, moet je ook rekening houden met de total cost of ownership.  Op het einde van de rit zal de cloud voordeliger uitkomen dan een onsite-oplossing. Bovendien biedt de cloud transparantie en inzicht in jouw end-to-end oplossing. Dit helpt je om je oplossing te optimaliseren en kosten te besparen. Voor onsite-oplossingen is het moeilijker om de werkelijke kosten in detail te achterhalen.

Mythe 2 – De cloud is minder veilig

De meest gekende Cloud platform providers hebben zeer high-profile klanten, veiligheidsproblemen zijn daarom een absolute no-go.  Dat betekend dat elke klant mee profiteert van deze strenge veiligheidsmaatregelen. Beveiliging en compliance zijn een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de platform provider en jouw organisatie. Je hebt zelf dus ook een zeer belangrijke rol in het proces.

Mythe 3 – De cloud platform provider heeft toegang tot al mijn data

Privacy en controle over jouw data is belangrijk en daarom bieden wij oplossingen aan waarmee je goedkeuring voor de toegangscontrole kunt configureren voor alle services die je ontwikkelt of implementeert in een Cloud omgeving. Zo kan je gerust zijn over de versleuteling en registratie van je gegevens.

Mythe 4 – Ik zal vastzitten aan mijn cloud leverancier

Het aangaan van een samenwerking met een (nieuwe) leverancier vergt een groot engagement, maar biedt ook enorme flexibiliteit in diensten en oplossingen. Het is bovendien eenvoudiger om gegevens van de ene naar de andere Cloud te verplaatsen dan tussen legacy-systemen.

Mythe 5 – Door de cloud verdwijnen heel wat IT-jobs

Het tegendeel is waar! Cloud technologie biedt kansen voor IT-professionals om zich te ontwikkelen en te floreren. Wanneer bedrijven overstappen van on-premise diensten naar de cloud, verliezen de IT-beheerders niet automatisch hun baan. Zij kunnen juist evolueren en een andere waardevolle rol innemen als adviseur en facilitator van technische oplossingen.

Cloudcomputing groeit momenteel met wel 17% per jaar en de sector zal tegen 2025 naar verwachting een omvang van 800 miljard hebben. Samen met deze groei zal de behoefte aan gekwalificeerde IT-professionals alleen maar toenemen.

Auteur: Cloudar