Samen voor een beter internet

Het internet maakt inmiddels een groot deel uit van het dagelijks leven van veel mensen. Het is leuk, nuttig en informatief, maar kan ook gevaarlijk zijn.

Vandaag vieren we de 20e editie van “Safer Internet Day”. Van cyberpesten tot sociale netwerken tot digitale identiteit, elk jaar helpen wij mee met acties die over de hele wereld plaatsvinden om van het internet een veiligere en betere plek te maken voor iedereen, en vooral voor kinderen en jongeren.

Vorig jaar (2022) hebben we een algemene top 10 van tips gedeeld. Dit jaar geven we daar een aanvulling op specifiek gericht op het beschermen van je (persoonlijke) informatie op:

  • Social Media

  • Internet

  • En via je Mobiel of Smartphone

Social Media

Heb je wel eens nagedacht hoeveel informatie je eigenlijk deelt op sociale media? Als je te veel informatie deelt, maak je jezelf een gemakkelijk doelwit voor kwaadwillende hackers.

 

1. Maak je Social Media profielen privé en review welke informatie openbaar is

Als je je profielen op sociale media privé houdt, kan het voor vreemden moeilijker worden om online contact met je op te nemen of je informatie te bemachtigen. Kies een optie die je profiel alleen zichtbaar maakt voor jezelf of je vrienden.

Ga naar je accountinstellingen en je beveiligings- of privacy menu om je privacy niveau te bekijken en te wijzigen. Zelfs als je ervoor kiest om je profiel openbaar te houden, zorg er dan voor dat cruciale informatie, zoals je adres en telefoonnummer, verborgen is.

Check dit ongeveer om de paar maanden om ervoor te zorgen dat alles wat je privé wilt houden, zo blijft.

 

2. Bedenk of je later spijt zult krijgen van het plaatsen van een bericht of foto

Een deel van veilig zijn op internet is weten wat wel en niet OK is om te posten. Het kan op dit moment prima voelen om iets ongepasts of provocerends te posten, maar onthoud dat van die berichten een screenshot kan worden gemaakt, bekeken en gedeeld door mensen over de hele wereld, zelfs als je ze verwijdert.

Vraag jezelf als vuistregel af of je post iets is waarvan je wilt dat je (groot)ouders, leraren of toekomstige werkgevers het zien. Als het antwoord nee is, post dan niet.

 

3. Beoordeel berichten waarin je bent getagd voordat je ze goedkeurt

Je kan voorkomen dat er iets schadelijks of gênants aan uw account wordt gekoppeld door tagbeoordeling in te schakelen. Dit is vooral belangrijk als de accounts van je vrienden niet op privé zijn ingesteld; een bericht of afbeelding waarin ze je taggen, kan door iedereen worden gezien.

Schakel tagreview in je privacy-instellingen in. Je krijgt een melding wanneer iemand je tagt in een bericht en hebt vervolgens de mogelijkheid om de tag goed te keuren en het bericht op je eigen account te plaatsen, of om het te weigeren.

 

4. Geef nooit persoonlijke informatie aan iemand die je online hebt ontmoet

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is nog steeds belangrijk om te onthouden. Hoe goed je ook denkt iemand te kennen die je online hebt ontmoet, je kunt nooit echt zeker weten wie ze zijn en of ze gevaarlijk kunnen zijn.

Vermijd het geven van contactgegevens zoals uw naam, adres of telefoonnummer, evenals andere informatie die het gemakkelijk kan maken om je te vinden, zoals jouw school of werkplek.    

Women working on laptop

Voorkom misbruik door basis digitale (mobiel) internet hygiëne

5. Open geen e-mails of bestanden van mensen die je niet kent

Phishing-oplichters zijn mensen die valse e-mails of berichten gebruiken om je persoonlijke informatie te achterhalen en hier vervolgens misbruik van maken. Als je een e-mail ziet van een onbekend adres, of van een adres dat je kent maar met een verdacht bericht, verplaats het dan naar je spammap. De e-mail kan ook links bevatten die er legitiem uitzien, maar klik er nooit op totdat je kan verifiëren dat het een legitiem bericht is.

Phishing-oplichters zitten vaak achter jouw bankrekening of burgerservicenummer aan, dus wees extra voorzichtig als je een e-mail ontvangt waarin om geld, inloggegevens of zeer persoonlijke informatie wordt gevraagd.

 

6. Wis je browsegeschiedenis vaak om jouw privacy te behouden

Veel sites hebben toegang tot jouw cookies, kleine tekstbestanden die je voorkeuren vastleggen en sites daarop laten reageren, vaak om je relevantere advertenties te tonen. Cookies kunnen echter ook door hackers worden gebruikt om aan jouw persoonlijke gegevens te komen.

 

7. Houd de software van je computer up-to-date

Deze tip kunnen we niet vaak genoeg herhalen! De meeste hacks en breaches vinden nog steeds plaats via verouderde en/of kwetsbare software.

De meeste software-updates worden geleverd met beveiligingsupgrades, dus het is belangrijk dat je altijd over de nieuwste versie beschikt. Schakel automatische updates in de instellingen van je computer en smartphone in om gemakkelijk updates te downloaden zodra ze uitkomen.

 

8. Schakel encryptiesoftware op jouw telefoon in

Veel smartphones zijn gecodeerd, wat betekent dat hun software jouw informatie versleutelt zodat deze niet toegankelijk is voor onbevoegde gebruikers. Om te controleren of je telefoon versleuteld is, ga je naar de instellingen en het onderdeel “Beveiliging”.

 

9. Stel je Bluetooth in op “niet-vindbaar”

Hoewel de Bluetooth van je telefoon niet zo gemakkelijk te hacken is als een draadloos netwerk, kunnen hackers het toch gebruiken om op afstand toegang te krijgen tot je telefoon wanneer ze binnen bereik zijn. Om dit te voorkomen, stel je jouw Bluetooth-standaard in op “niet-detecteerbaar”, zodat je niet opduikt op de radar van hackers.

Als je een onbekend Bluetooth-verzoek ziet om met je apparaat te koppelen, negeer of weiger het dan meteen. Wees extra voorzichtig in drukke gebieden waar potentiële hackers zich binnen het bereik van je Bluetooth bevinden, zoals restaurants en openbaar vervoer.

 

10. Download alleen apps van geverifieerde app stores

De eenvoudigste manier waarop virussen je telefoon kunnen binnendringen, is via downloads zoals apps. “Officiële” winkels zoals de Apple App Store of de Google Play Store kunnen over het algemeen worden beschouwd als veilige plaatsen om apps te kopen, maar download nooit een app zomaar van een andere (onbekende) site.

Vergeet niet de vereisten, voorwaarden en bepalingen van een app te lezen voordat je deze installeert. Dit zal lang en waarschijnlijk saai zijn, maar het is belangrijk dat u precies weet wat er op je apparaat wordt geïnstalleerd.

Auteur: Vincent Meijer, Cybersecurity and Sustainability Leader bij Xplore Group

Meer weten over veilig internet gebruik?