Studie bewijst het onmiskenbare belang van goed project management

Het Project-management landschap in België – Anno 2020 en de toekomst

Waarom we bestuderen wat we bestuderen

Bij Xplore Group geloven we in innovatie en zijn we vastberaden om dit om te zetten in praktijk. Om dit te kunnen doen, hebben we expertise, onderzoek en daadkracht nodig. Dagelijks bestuderen we verschillende IT-domeinen, identificeren we de knelpunten en bieden we gerichte oplossingen aan die zijn afgestemd op de unieke behoeften van elke organisatie.

 

Je kunt terecht bij Xplore Group voor alle aspecten van IT-ontwikkeling, van het bouwen van IT-landschappen tot het ontwikkelen van software, digitale ontwerpen en content. We bieden op maat gemaakte oplossingen aan, waarbij we de behoeften van elke klant begrijpen en ons inzetten om hun doelen te bereiken. Voor end-to-end projecten kun je bij ons terecht als een enkele partner voor een naadloze en efficiënte implementatie.

Ontdek de wereld van Project Management

Wanneer je een project opzet en/of uitwerkt, is de constante opvolging van scope, cost en timing van essentieel belang. Daarom is het ook belangrijk om een toegewijde project manager onder de arm te nemen die het overzicht behoudt en realistische doelen stelt die passen bij de ambities van de organisatie.

 

Hoe ziet het Belgische projectlandschap eruit? Welke methodologieën bieden meerwaarde voor de Belgische bedrijfswereld? Hoe zal de rol van Project Manager zich de komende jaren ontwikkelen? Welke investeringen zijn nodig om in te zetten op een betere project-management-organisatie? Wat zijn de doorslaggevende factoren voor de toekomst?

 

Kortom, hoe ziet het project management domein er uit in ons divers, klein en goed opgeleide land België?

 

Xplore Group heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de stand van zaken van projectmanagement in 2020 en verder. Je leest hier alvast een voorproefje van onze bevindingen.

PM in Belgium – Anno 2020 + toekomst

Onze werkwijze en partners

Er was tot nu toe nagenoeg geen betrouwbare data beschikbaar omtrent dit topic, dus voerden we samen, met de Artevelde hogeshool (Gent, België), departement OFM & BEM, een landelijk onderzoek uit aan de hand van een combinatie van kwantitatieve (survey) en kwalitatieve (diepte-interviews) methoden.

 

Representatief onderzoek

Concreet hebben we kunnen rekenen op een grote steekproef van IT-projectmanagers, projectsponsors en senior managers uit het hele land. We bereikten Nederlands-, Frans- en Engelstalige respondenten, wat een solide basis van gegevens opleverde om te analyseren. Na een grondige analyse werden de resultaten representatief geacht, meer specifiek wat de Belgische IT-sector betreft.

De Topics

De resultaten werden opgesplitst in vier delen.

 

1. Landschapsmethoden en beperkingen

 

We geven een overzicht van de meestgebruikte methodologieën: Agile PM, PRINCE2, Waterfall,…, de belangrijkste constraints dat een project heeft alsook welke budgetten er hierbij passen. Baanbrekend is ook dat we verschillende interessante correlaties hebben gevonden die de lezer meer inzicht geeft in het Belgische Projectlandschap.

 

2. Projectvolwassenheid & PMO

 

We bestudeerden en beantwoordden vragen rond de doelen van een Project Management Office (PMO), de gebruikte PMO types en of deze types het efficienst worden ingezet. Dit werd onderbouwd met het nodige cijferwerk en werden verschillende oorzaken beschouwd. Inzichten vind je terug in de whitepaper.

 

3. Projectmanager rol

 

Wie zijn deze project managers en hoe zal deze rol evolueren? We geven jou een inkijk in hoe de Belgische Project manager zal evolueren over het komende decenium.

 

4. Terug naar de toekomst

 

We bekeken welke methodologieën ook in de toekomst een plekje krijgen en welke wellicht zullen verdwijnen. We bekeken onder andere Agile PM, Waterfall PM, PRINCE 2, PMBOK en IPMA. Daarnaast bekijken we de focus en de doelbepaling van de verschillende project-management benaderingen in relatie met het komende decenium.

Waarom je deze studie gelezen moet hebben

Deze studie is uniek in zijn soort en schetst een duidelijk beeld over de huidige PM-situatie in België. Het geeft inzichten in enkele pijnpunten, de oorzaken hiervan en biedt tegelijkertijd ook groeikansen en mogelijke opportuniteiten aan. Bovendien geven we bij veelvoorkomende uitdagingen niet alleen de oorzaak en het gevolg weer, maar ook een alternatief en oplossing. Zo kan deze studie vanuit verschillende vlakken worden gebruikt als leidraad.

Een sneakpeak

Project management kan niet zomaar iets zijn bovenop je takenpakket. Tenminste niet voor noemenswaardige projecten. Merk je dat projecten te lang blijven doorlopen? Dat kosten zelden binnen het ingeschatte of gewenste budget blijven door het niet halen van deadlines of louter onrealistische inschattingen? Besef je dat je beter kan, maar weet je niet concreet hoe?

Dan wordt het snel tijd om contact op te nemen.

Auteur: Yvain Verelst, Senior PM Xplore Group, 23 okt 2020

Begin je van nul en ga je voor een totaalinnovatie?